Hasznos tanácsok

Csontenyv felhasználása

A csontenyv ragasztáshoz történő előkészítése és használata

                                                                                                                                        

1, FELHASZNÁLÁSI  TERÜLETEK:
Fából és papírból készült tárgyak ragasztására használatos elsősorban.
Felhasználható még a következő területeken:  kelmefestés, kalapgyártás, szövetgyártás,   
posztógyártás, gipszformák készítése, enyves festékek gyártása  stb.

2, ELŐKÉSZÍTÉS  1:
A tervezett használat előtt egy nappal az enyvet hideg vízbe be kell áztatni, hogy 
megduzzadjon. A víz lehetőleg lágy legyen. Az enyv és a víz aránya kb. 1:1. A 24 órás  
áztatás végén oltott mész sűrűségű massza keletkezik.

3, ELŐKÉSZÍTÉS  2:
Az enyv melegítéséhez dupla edényre van szükség.  A nagyobbik edénybe vizet kell 
melegíteni, s e meleg vízbe kell helyezni az előáztatott enyvet tartalmazó kisebb edényt
úgy, hogy azt a víz körülvegye.
Ha az anyag sűrű, vízzel hígítható. Az anyag akkor van kész, ha meleggé és mézsűrűvé
válik.
A melegítés során vigyázni kell arra, hogy az enyv hőmérséklete 60 C fok fölé ne
melegedjen, mert veszt ragasztóképességéből.
Az enyvet használat alatt melegem kell tartani, vagy használat előtt ismét fel kell melegíteni.

4, A  RAGASZTANDÓ FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE: 
A ragasztandó felület legyen tiszta.  Új felületek ragasztása esetén a felületeket fogas
gyaluval fel kell borzolni, megfogazni.
Fa javító ragasztása esetén a korábbi ragasztó anyagot kaparó késsel el kell távolítani és a
felületet durva csiszolóvászonnal átcsiszolni.

5. A  RAGASZTÁS ELVÉGZÉSE:
Az enyvet minkét ragasztandó felületre ecsettel vékonyan fel kell vinni.
Ezt követően a két munkadarabot össze kell illeszteni majd összeszorítani. Az összeszorítás
történhet csavaros szorítással, összekötözéssel, vagy más módon a tárgy jellegétől és a
ragasztott munkadarabok nagyságától függően.
Többszörös ragasztást célszerű nem egy menetben, hanem egymást követően elvégezni.
A fölösleges enyv száradás előtt eltávolítható szivaccsal és meleg vízzel. Az enyv kötéséhez
legalább 12 óra kell.

6, KIEGÉSZÍTŐ MUNKÁK:
Fából készült tárgyak esetén a két felület közötti rés vagy repedés elfedhető méhviasszal.
A rés megtöltése után a felesleges viaszt egy puhafa lappal kell felszedni, hogy ne
maradjon csík.

    Ezt követően a felületet egy puha ruhával át kell törölni.

 

 

Magad uram, ha szolgád nincsen!

Házi üvegesmunkák

 

Az üveg közismerten kemény, rideg, törésre hajlamos anyag, különösen, ha ablaküvegről van szó. Hiába van különféle keretekbe foglalva, a vékony üveg állandó veszélynek van kitéve. Vigyázunk rá ugyan, amennyire csak tudunk, ám ennek ellenére is megeshet, hogy egy váratlan szélroham huzata bevágja ajtónkat, ablakunkat, az üvege meg elreped, sőt csörömpölve darabokra törik. Gyors pótlása mindenké

ppen fontos, mert az üvegezett

felületek otthonunk védőpajzsai, a törött üvegű nyílászárók pedig balesetveszélyesek. Most tehát az újraüvegezés lehetséges megoldásaihoz adunk néhány gyakorlati tanácsot.

Ilyenkor mindenképpen az az első gondolatunk, hogy hol van a közelben egy üveges. Ha pedig megleljük, egyáltalán nem biztos, hogy az valóban közelben lesz, mint ahogyan az sem, hogy gyorsan beüvegezi ajtónkat, ablakunkat. Márpedig e zordabb évszakban ez nagyon fontos lenne. Aztán meg itt van a törött üvegű nyílászáró szállítása. Ezt sem könnyű megoldanunk, mint ahogy a hazaszállítását sem. Az üvegesek természetesen a lakásban is elvégzik az üvegcserét, de ennek e kényelmes megoldásnak meg is kérik az árát. A probléma tehát többrétű, a megoldására a helyben üvegezésen kívül pedig többféle, költségtakarékosabb lehetőségünk is van. 
Az, hogy a törött üveg mekkora ablakba, vagy ajtóba van beerősítve, alapvetően fontos tényező. A legtakarékosabb megoldás, ha az üveget vágatjuk méretre, és magunk erősítjük a keretbe.

Keretek, üvegek szállítása

A nagyobb méretű ablakoknál szinte egyértelmű, hogy jobb az üvegcserét a mesterre bízni, mert a nagy üvegdarabok szállítása gondot okozhat, ugyanis tömegközlekedési eszközre nem szállhatunk vele, marad tehát a gépkocsi, vagy a taxi, ami viszont nagyon drága. (Ennél már csak a lakásunkon végzett üvegesmunka drágább, mégpedig jelentősen.) Gyalog csak rövidtávon célszerű a nagyméretű, súlyos, és rosszul megfogható keretekkel sétálni. Még akkor is, ha erős zsinegből ügyesen összekötött szállítóhámot erősítünk a keret sarkaira (1). Még így is nehéz vele az utcán, embereket kerülgetve közlekedni, a törésveszélyről nem is beszélve. Személygépkocsi tetőcsomagtartóján már sokkal biztonságosabban haza szállíthatjuk. Ha az 1 m-t nem haladja meg a levágatott üveg hossza, nem nagyon érdemes a keret szállításával bajlódnunk, inkább üvegezzük be magunk. 

Az ablakoknál nagyobb ajtókat már csak gépkocsi tetőcsomagtartóján lehet az üvegeshez szállítanunk, hazavitele azonban a törésveszély miatt csak az ajtó rázkódásmentes csomagtartóra erősítésével lehetséges. E célra vastag takarót, vagy hullámlemezt használjunk a keret alátéteként, és erős zsineggel, vagy hevederrel kötözzük szorosan a csomagtartóhoz. 
Ha csak az üveget vágatjuk méretre, a nagyságát nekünk kell megadnunk, és a becsomagolását is magunknak kell elvégeznünk. Az üveges minde

n vágott üvegtábla élét lehúzza, tehát attól nem kell tartanunk, hogy elvágja a kezünket. Hullámlemezből készült dobozok szétvágott darabjaiba, no, meg többrétegű csomagolópapírba burkolva, széles ragszalaggal körbetekerve, még a nagyobb táblákat is kellő biztonsággal szállíthatjuk a gépkocsi hátsó ülésén. A fentiek mérlegelése után döntsünk tehát, hogy a beüvegezendő keretet szállítjuk az üvegeshez, vagy a méretre vágatott üveget visszük haza, és a további munka a mi dolgunk.

 

Előkészületek az újraüvegezéshez

Először is a törött üvegek darabjaitól kell megszabadítanunk a keretet. Ezt a nagyobb, kiemelhető darabok kiszedésével kezdjük el. E munkához feltétlenül húzzunk kezünkre szerelőkesztyűt, nehogy a kiemelt üvegdarabok éle megvágja a kezünket (2). Óvatos mozgatással azt is elérhetjük, hogy a nagyobb darabokkal már az üvegfogó kitt jórészét is kiemelhetjük a keret aljazásából. A kiemelt üvegtörmeléket gyűjtsük össze, a nagyobb darabokra terítsünk újságpapírt, majd kalapáccsal törjük apró darabokra. A keret hornyából vésővel távolítsuk el az üvegszéleket rögzítő kittet (3). Vigyázzunk, a háromszög alakú üveges szegeket lehetőleg ne dobjuk ki a kivésett gittel együtt, mert az új üveg beerősítéséhez ezekre még szükségünk lesz. A horony mind a négy oldalát alaposan tisztítsuk meg a gitt maradékától is. Ezt természetesen csak akkor kell elvégeznünk, ha az üveget magunk akarjuk beerősíteni. Egyébként csak a gittelésig célszerű az üveget kitördelnünk, hogy a szállításkor már ne okozzon sérülést. A többi ebben az esetben az üveges dolga. A kitisztított horony oldalai között mérjük le a nyílás szélességét és magasságát, de a levágandó üveg oldalanként 2-2 mm-rel kisebb legyen.

Az új üveg keretbe erősítése

E munkához szükségünk lesz olajos üveges gittre és háromszögű üvegfogó szegekre is a kihullottak pótlására. A gittet festékes üzletekben, az üveges szegeket pedig a barkácsboltokban szerezhetjük be. A gitt elsimításához keskeny spatulya, vagy 30 mm széles, 1-1,5 mm vastag acéllemez csík is megfelel. 
A tapasznak tökéletesen kell az üveghez tapadnia, mégpedig a horony alja és oldala felől is (4). Ezt pedig csak úgy biztosíthatjuk, ha még az üveg beerősítése előtt a horonyba gittet nyomkodunk. A tapaszból vegyünk ki egy tenyérnyit, gyúrjuk jól át, hogy kellően lágy legyen, majd a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk a horony aljára, de úgy, hogy a sarkaiba is elég anyag kerüljön (5). 
Ezt követően az üveglapot, hosszabb oldala felől beillesztve, helyezzük a keret aljazásába. Ügyeljünk arra, hogy minden éle mellett 2 mm-nyi rés maradjon. A lágy tapaszba óvatosan nyomjuk jól bele az üveg szélét, hogy az éle mellett és a hornyok szélén kinyomódjon a gitt. A helyére illesztett üveget lemezből sajtolt háromszög alakú üveges szegekkel rögzítsük. Ezek egymástól 20-25 cm-re, a sarkoktól pedig 5-10 cm-re legyenek. A keretbe verésükhöz kis kézikalapács elkeskenyedő végét (smollját), vagy egy nagyobb véső oldalát használjuk (6). Apró ütésekkel olyan mélyen verjük a fába, hogy a ferdén lehúzott tapasz még teljesen elfedje mindegyiket, és az üveget is szilárdan rögzítsék. A szegeket ezért úgy kell az üvegre fektetnünk, hogy azok teljes felületükkel az üvegre simuljanak, kihajlított részük pedig felülre kerüljön. A szegek távolságát mindenképpen tartsuk be, különben az üveg keretbe rögzítése nem lesz elég szilárd. 
Következhet az üvegezés befejező művelete, az üveg széleinek és magának a horonynak a tapasszal való lezárása. Ehhez újból vegyünk a tenyerünkbe egy jó adag gittet, átnyomkodva lágyítsuk fel, majd hüvelykujjunkkal nyomkodjuk bőségesen az üveg és a horony alkotta sarkokba. Az egyenetlen tapaszolást lehúzó spatulyával (7), vagy rugalmas acéllemez csíkkal simítsuk le, mégpedig 45 fokos szögben tartva. A lehúzó szerszámot erősen nyomjuk le, hogy a gittet ezzel is tömörítsük, és egyben a szélei mentén kinyomódó anyagot is könnyebb legyen az üvegről és a keretről felszednünk. A lehúzást lassan haladva végezzük el, és fokozottan ügyeljünk arra is, hogy simítás közben ne változzon lényegesen a lecsapás szöge sem. Ez ugyanis a tapaszolt felület hullámosságát eredményezi, és e részeken gyengíti a gittréteg szilárdságát. Az ilyen hibákat némi lágy gitt rátöltésével, és újbóli átsimításával tüntessük el. 
A sarkoknál legyünk még óvatosabbak, a lehúzás irányában levők előtt 6-10 cm-re álljunk le, és a sarokból kiindulva fejezzük be a tapasz lesimítását. A szerszámot azonban mindig erősen nyomjuk az üvegre és az aljazás felső éléhez, hogy a gitt anyaga tökéletesen a lefedett felületekhez tapadjon, különben nem lesz vízzáró a tapaszolt szegély. A másik oldalon se felejtkezzünk meg a kinyomódott tapasz eltávolításáról, és a keskeny gittszegély élét is lehúzva simítsuk el. A frissen tapaszolt keretet azonban csak többnapos szikkadás után szabad lemázolni, mégpedig úgy, hogy előbb megtisztítjuk az üveget, majd ragszalagot simítunk a tapaszolt szegély fölé, attól 1-2 mm-re, és csak ezt követően kenjük be kétszer olajfestékkel a gittelt felületeket. A ragszalagot csak a festék teljes száradása után távolítsuk el (8), és most már biztosak lehetünk benne, hogy az üvegen lecsurgó csapadék nem fog a tapaszolt rész alá szivárogni.

Szorítóléces ajtók üvegezése

Az ajtók egy részénél az üvegtáblákat nem gittszegély, hanem a sarkoknál gérbe vágott, üvegfogó lécek rögzítik a horonyba. A tökéletes felfekvés érdekében azonban ezeket is célszerű gittbe ágyazni újraüvegezéskor. A törött üveg kiemelése ezeknél könynyebb; a szorítóléceket előbb középen vésővel aláfeszítve kell megemelnünk (9), majd a lefogószegek kihúzása után már egész könnyen kiemelhetjük mindegyiket. 
Az új üveget a szokásosnál lágyabb és csak 0,5-1 mm vastagságú tapaszágyba fektetve helyezzük a kertbe. A gittet lenolaj, vagy terpentin fokozatos adagolásával, átgyúrással tehetjük kellően lággyá. A tapaszt most is a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk az aljazásba (10), majd a puha masszába nyomva illesszük a helyére magát az üveget. A kitüremlett gittet spatulya élével húzzuk le (11), majd a léc alá is terítsünk vékonyan tapaszréteget, és csak ezt követően szegezzük vissza helyére az üvegfogó léceket (12). Ezeket természetesen még a szegek beverése előtt szorosan nyomjuk az üveg széléhez, az esetleg kinyomódott tapaszt pedig a szegezés után távolítsuk el az üveg felületéről.

 

 

Lenolajjal kezelt fafelületek

Lenolajjal kezelt fafelületek átfesthetősége, vízzel hígítható festék

alkalmazása lenolajjal kezelt felületen

 

A lenolajjal kezelt fafelületek átfestésénél az alábbiakra kell figyelemmel
lenni:

1. Ha az átfestést oldószeres termékkel végezzük, nem kell számolnunk
összeférhetetlenségi problémákkal, sem a kötőanyag, sem az oldószer
vonatkozásában.
2. Ha az átfestésben vízzel hígítható terméket is kívánunk alkalmazni, az
alábbiak szerint kell eljárnunk:
- a lenolajos kezelést nem tiszta (tömény) lenolajjal, hanem a lenolaj -
oldószer eleggyel hajtjuk végre. Az oldószer (pl. lakkbenzin) részaránya 30-
50%
- a lenolaj-oldószer eleggyel kezelt felületet 1 réteg oldószeres termékkel
átfestjük és hagyjuk a réteget száradni, hogy az átfesthető legyen.
- a továbbiakban az átfestést (3. réteg) vízzel hígítható termékkel fejezzük
be. Így eljárva a háromrétegű bevonatrendszerben összeférhetetlenségi
problémák nem lépnek fel.

 

50 TIPP A SZÓDABIKARBÓNA HASZNÁLATÁHOZ!

 

Képtalálat a következőre: „backpulver”

 

FOGKRÉMTŐL KEZDVE DEZODORKÉNT, FERTŐTLENÍTÉSHEZ, MOSÁSHOZ ÉS MÉG AZ ALÁBBIAKRA LEHET HASZNÁLNI:

A szódabikarbóna jótékony hatásáról már mindenki hallott. Engedjétek meg nekünk, hogy megosszunk veletek pár tippet, hogyan használható fel!

Ahelyett, hogy mérgeket tartanánk a háztartásban, idegen anyagokat használnák fel a konyhában és kennénk az arcunkra, ismerjük meg ezt a csodálatos többfunkciós anyagot, ami megkönnyítheti mindennapjainkat. Ez a szódabikarbóna!

1. Fogkrémként
Mossunk fogat szódabikarbónával! Fehéríti a fogakat emellett fertőtlenítő, baktériumölő hatásáról ismert!

2. Szájöblítőként
A szódabikarbóna tökéletesen semlegesíti a szagokat, így nyugodtan alkalmazhatod egy pohár vízzel szájöblítőnek.

3. Higiénia
Azokat a tárgyakat – fogkefét, műfogsort – melyeket a szádba veszel, havonta legalább egyszer tisztítsd meg szódabikarbónával. Így mindig sterilek lesznek!

4. Arc és testradír
Vízzel vagy mézzel elkeverve tökéletes arcradírként vagy testradírként szolgál. Leszárítja a pattanásokat, leradírozza az elhalt hámsejteket így bőrünk üde és friss lesz!

5. Dezodor
A szódabikarbóna semlegesíti a testszagokat, így természetes alapanyagú dezodorként alkalmazhatjuk.

6. Antacidként
Semlegesíti a gyomorsavat, így gyomorfájdalom esetén hasznos!

7. Bőrnyugtató
Rovarcsípések, bőrkiütések ellen! Fürdés után kend be az égő, fájó részt, másnapra kutyabaja sem lesz!

8. Fertőtlenítő
Mosd és öblítsd vele a kezedet! Puhítja a bőrt, emellett garantáltan fertőtleníti is.

9. A hajadra
Ha csillogó, üde egészséges hajat szeretnél, vízzel elkeverve készíts öblítőt! Utána a szokásos módon használd a samponod. Hajad ragyogó lesz!

10. Fésűre
Ne csak a hajadat mosd vele, hanem a fésűidet is! Kitisztítja a fésűben maradt koszt, így hajad nem zsírosodik olyan gyorsan!

11. Fürdővízbe
A szódabikarbóna vízlágyító, bőrnyugtató hatása révén tökéletes ülőfürdőnek! Oldj fel félpohárnyit a fürdővizedben!

12. Lábfürdő
Pedikűr előtt hasznos lehet, ha szódabikarbónás vízbe pihenteted a lábad. A körmeid kifehérednek, a bőröd megpuhul, így sokkal könnyebb lesz szép sima talpat és fehér körmöket varázsolnod magadnak!

13. A fürdőben
A szódabikarbóna nem csak az arcunkra kiváló bőrradír. A fürdőszobában vízkőoldóként, fertőtlenítőként szintén hasznos.

14. Mosószer
Ha a mosószerhez hozzáadsz egy kis szódabikarbónát, akkor edényeid sterilek és csillogósak lehetnek.

15. Szivacsokra
Régi, áporodott szivacsainkat áztassuk szódabikarbónás vízbe. Fertőtlenít és sterilizál!
A többi hasznos tippet cikkünk második és harmadik felében olvashatod el! Nézz vissza hozzánk!

16. Tisztítsd ki a mikrohullámsütőt
A szódabikarbóna remekül eltűnteti a zsíros szennyeződéseket és természetesen fertőtleníti is!

17. Ezüstre
Az ezüst ékszerek tisztítására tökéletesen megfelel, ugyanis feloldja még a legapróbb láthatatlan szennyeződéseket is, így ékszerünk újra ragyogó lehet!

18. Kávé, Tea ellen
A kávé és a tea gyakran foltot hagy a bögrékben. Szódabikarbónával minden foltot kimoshatunk, s célszerű félévente egyszer a kávé, teafőzőt is kimosni.

19. Sütőre
Ahogy a mikróból, úgy a sütőből is eltávolítja a zsíros szennyeződéseket. Sütőnk tiszta, higiénikus és ragyogó lehet!

20. Padló
Ha nem akarjuk órákig súrolni a padlót, akkor használjunk szódabikarbónát! Pillanatok alatt eltávolítja a makacs szennyeződéseket!

21. Bútortisztító
Házilag készíthetünk citrom illatú bútortisztítót. Szódabikarbónás szivaccsal garantáltan lejön még a leglátványosabb zsírkréta folt is!

22. Függönyökre
A nagytakarításokhoz természetesen a függönymosás is hozzátartozik. Ha függönyeinket szódabikarbónás vízben mossuk, ragyogóan fehérek lesznek, eltűnik a szürkeség!

23. Mosógépbe
Szódabikarbónával végezz egy ruhanélküli mosógép átmosást. Eltűnteti a vízkövet, a szennyeződéseket, ruháidat sokkal tisztábbra, fényesebbre, frissebbre mossa, emellett pedig fertőtleníted is a gépet!

24. Bababruhák
A babaruhákat is célszerű szódabikarbónával mosni, mert nem irritálja a babák bőrét, emellett fertőtleníti, ami a piciknél igen fontos.

25. Pelenkák
A szövetből készült pelenkákat is célszerű szódabikarbónával mosni, sokkal tisztábbak, puhábbak lesznek!

26. Sportfelszerelések
A sportfelszerelések mosására is alkalmas, szagtalanít, fertőtlenít!

27. Olaj és zsír
A szódabikarbóna híres az erős zsíroldó képességéről, így nyugodtan használjuk, nem karcolja meg a felületet!

28. Savak ellen
Ha kifolyt az akkumulátorban vagy az elemben levő veszélyes sav, a szódabikarbóna lúgosító hatása semlegesíti. Miután letakarítottad a kifolyt savat kenj vazelint a helyére, így elkerülhető, hogy a sav ismét kifolyjon.

29.Autómosás
Egy autómosás alkalmával mindenképpen iktassunk be egy szódabikarbónás lemosást. Nem csupán leoldja és megtisztítja az ablakokat, a szélvédőt, de a fényezés is szebbnek tűnik majd, mint valaha!
A többi hasznos tippet cikkünk harmadik egyben utolsó felében olvashatod el! Nézz vissza hozzánk!

30. Hűtő
Már korábban is beszéltünk a szódabikarbóna szagtalanító hatásáról. Nos, ezt nem csak ruhák és személyes higiénia esetében használhatjuk, hanem a hűtőben is.

31. A konyhában
Azokat a vágólapokat, melyeken hússal dolgozunk célszerű hetente legalább egyszer lefertőtleníteni szódabikarbónával, így elkerülhetjük a különböző fertőzéseket, például a szalmonellát, ami épp aktuális nyári fertőzés.

32. Szemetes kosarak
Szórj a szemetesed aljába egy kevés szódabikarbónát! Garantáltan semlegesíti a szagokat és nem fogod érezni az egész konyhában!

33. Újrahasznosítás!
Felhasználnál egy régi konyhai darabot, de túl koszos? A szódabikarbónának köszönhetően, az edény, vagy akár egy régi tál újra tiszta és csillogó lehet! Ne dobj ki mindent! Hasznosítsd újra!

34. Lefolyók
Nyugodtan a lefolyóba is önthetsz szódabikarbónát. Tisztítja és feloldja a lefolyóban felgyülemlett koszt! Így nem csak a dugulás szüntethető meg, de a kellemetlen szagok is!

35. A mosógép mellett bizony a mosogató gépnek is szüksége van fertőtlenítésre. Csinálj egy fertőtlenítő átmosást szódabikarbónás vizes oldattal legalább havonta egyszer! Kerüld el a fertőzéseket!

36. Ételhordók
Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy az ételhordókat nagyon nehéz kimosni, szagosak maradnak, emellett az étel is megfogja a műanyagot. A szódabikarbóna erre is megfelelő!

37. Szőnyegek
Nyugodtan alkalmazd a szőnyegekre is, nem szedi ki a színűket, viszont remekül semlegesíti a szőnyeg által beszívott szagokat!

38. A porszívó
A porszívódat is nyugodtan szagtalaníthatod a szódabikarbóna segítségével!

39. A mosdók
A wc csészék tisztán tartására tökéletes emellett természetesen szagtalanít is. Természetes megoldás, vegyszerek nélkül!

40. Az autó
Minden egyes alkalommal mikor az autókárpitot tisztítod, ne felejtkezz meg a szódabikarbónáról. Tökéletes szagtalanító!

41. Macskaalom
A macskaalom aljába minden tisztítás alkalmával szórjunk egy kevés szódabikarbónát. A cicának sem árt és szagtalanít!

42. Kutyaalom
A kutyaalom aljába minden takarítás alkalmával szórjunk egy kevés szódabikarbónát. Szagtalanítja az almot!

43. Az edzőcipők
Az edzőcipőink szagtalanítására is tökéletes!

44. Lepedők, törülközők
Minden mosás alkalmával az öblítőhöz öntsünk egy kevés szódabikarbónát! A lepedők, terítők, törülközők sokkal lágyabbak és frissebbek lesznek!

45. Plüssállatok
A plüssállat rengeteg baktérium melegágya. Fertőtlenítsük a
mosás alkalmával szódabikarbónával!

46. Kempingezés alkalmával
Már tudjuk mi mindenre jó a szódabikarbóna! Egy-egy kirándulás, kempingezés alkalmával legyünk praktikusak és vigyünk magunkkal!

47. Tűz esetén
Szódabikarbónával még a tüzet is megfékezhetjük, ha időben észrevettük. Elfojtja a lángokat és nem hagyja tovább terjedni. Alkalmas kis konyhai tűzeseteknél!

48. Gyümölcs és zöldség mosás
Ha egy kevés szódabikarbónás szivaccsal áttöröljük a zöldségeket, gyümölcsöket megtisztítjuk a vegyszerektől!

49. Szennyvíz
Ha szennyszagot érzünk esetleg dugulást érzékelünk, öntsünk egy csésze szódabikarbónát! Megszűnteti a problémát!

50. Sportfelszerelés
A sportfelszereléseid szagtalaníthatod és fertőtlenítheted, ha az öblítő mellé szódabikarbónát öntesz!